Vijesti / Osijek

Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ održala je informativnu radionicu o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ održala je informativnu radionicu o energetskoj obnovi višestambenih zgrada

U sklopu projekta EE SUN – Energy Efficient Sustainable Urban Neigborhood, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije u srijedu, 7. studenog 2018., u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, održala informativnu radionicu na temu energetske obnove višestambenih zgrada.

Radionica je prvenstveno bila namijenjena upraviteljima zgrada, predstavnicima stanara i suvlasnicima, ali i stanarima višestambenih zgrada i svima zainteresiranima koji su imali priliku informirati se o mogućnostima obnove višestambenih zgrada.

Uvodnu riječ na radionici održao je dr.sc. Stjepan Ribić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ koji je ukazao na važnost korištenja EU fondova te naglasio kako JU ŽRA OBŽ kao regionalni koordinator za područje OBŽ svima stoji na raspolaganju za koordinaciju, provjeru i provedbu projekata EU. Sam projekt predstavio je Dragan Kovačević, također iz JU ŽRA OBŽ, a potom je uslijedilo predavanje o postupku provedbe energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata koje je održao Damir Vidaković iz tvrtke Energo-data. Projekt energetske učinkovitosti predstavio je Krešimir Ižaković, predstavnik stanara zgrade Sjenjak 101 u Osijeku koji je vodio projekt energetske obnove navedene višestambene zgrade. Ova je zgrada, naime, pravi primjer dobre prakse primjene načela energetske učinkovitosti te pokazatelj kako entuzijazam pojedinca može utjecati na cijelu mikrozajednicu, a početna ulaganja se kroz uštede relativno brzo isplate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kraju radionice održana je kratka diskusija s ciljem poticanja razmišljanja sudionika o stvarnim potrebama u pogledu energetske obnove višestambenih zgrada te informiranja o mogućnostima razvoja i realizacije novih projekata koji će za cilj imati smanjenje potrošnje energenata u višestambenim zgradama.

Projekt EE SUN financiran je iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020, a glavni mu je cilj razvoj zajedničke prekogranične metodologije za energetsku obnovu višestambenih zgrada koja će se temeljiti na stvarnim potrebama stanara/suvlasnika višestambenih zgrada. Ukupna vrijednost projekta je 204.021,35 €, a projekt završava sa zadnjim danom 2018. godine.

*Izradu navedenog članka sufinancirala je Europska unija. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije i ni u kom slučaju ne održava mišljenje Europske unije i/ili Upravljačkoga tijela.

rra


Izdvojeno

Reci što misliš!