Vijesti / Regija

Baranjski učitelji s poljskim partnerima o ranom napuštanju školovanja

Baranjski učitelji s poljskim partnerima o ranom napuštanju školovanja

U nedjelju 11. studenoga 2018. godine djelatnici Osnovne škole Popovac krenuli su iz Baranje prema Poljskoj s ciljem sudjelovanja u Erasmus+ projektu The future begins today. Projekt je financiran sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a traje dvije godine. Devetosatni put kombijem preko Mađarske, Slovačke i Češke doveo ih je do Sieradza, gradića s oko 40000 stanovnika u središnjoj Poljskoj.



Novi radni tjedan započeo je programom dobrodošlice koji su pripremili učenici i učitelji iz poljske škole za učenike s teškoćama u razvoju. Nakon upoznavanja i predstavljanja četiriju škola, koje sudjeluju u projektu iz Poljske, Španjolske, Italije i Hrvatske, uslijedila je zanimljiva radionica. Učitelji su učili plesati poljske narodne plesove kao što su polka i poloneza. Nakon obilaska škole domaćina, koja je ujedno i koordinator projekta, učitelji su vidjeli u kojim se uvjetima izvodi nastava te iz prve ruke saznali koje načine rada primjenjuju poljski učitelji u radu s učenicima s različitim teškoćama. S novim znanjima i iskustvima krenuli su na još jednu glazbenu radionicu u kojoj su kroz igru, pokret, ples, glazbu i uz pomoć glazbenih instrumenata naučili kako se opustiti i pridonijeti dobrom raspoloženju.

Iako je u nedjelju Poljska proslavila sto godina neovisnosti, u utorak je u Kazalištu Miejski održan koncert tim povodom. Fantastičnom dvosatnom programu svoj doprinos dala je i Osnovna škola Popovac koja je svoju zemlju predstavila domoljubnom pjesmom Doris Dragović „Dajem ti srce“. Prepuni dojmova učitelji su se zaputili u hotel na radionicu gdje je održan trening Alternativni oblici komunikacije. Od velike su koristi u svakodnevnoj komunikaciji različite fotografije, slikovni materijali ili pomagala. Učitelji su upoznati sa svim pozitivnim iskustvima iz poljske škole. Večer je bila rezervirana za razgledavanje najpoznatijih znamenitosti Sieradza.

U srijedu su učitelji sudjelovali na konferenciji o ranom napuštanju školovanja. Prvo su predstavljeni primjeri dobre prakse Erasmus+ projekata iz okolnih škola, a zatim su i sami partneri u projektu predstavili na koje se načine njihove škole bore protiv ranog napuštanja školovanja. Zatim je uslijedila radionica na kojoj su sudionici metodom igranja uloga trebali riješiti praktični problem petnaestogodišnjeg učenika koji zbog financijskih problema želi napustiti školovanje. Skupine su ponudile slična rješenja, a na kraju su svi porazgovarali i došli do zaključka kako je u rješavanju problema potrebno uključiti više osoba i institucija te uložiti puno truda i strpljenja. Kasnije su učitelji na radionici upoznati s korištenjem art-terapije u svrhu očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih s teškoćama. Na kraju dana održana je druga radionica koja se temeljila na izražavanju osjećaja mimikom i pokretom bez verbalne komunikacije.

Ogledni sat Engleskog jezika održan je u četvrtak u jednoj od osnovnih škola u Sieradzu, a na satu je obrađena nastavna jedinica na temu ljubaznosti u svakodnevnim situacijama. U radu s učenicima šestog razreda prikazane su različite metode i oblici rada. U razredu u školi domaćina učiteljica je s učenicima s teškoćama u razvoju (od 14 do 16 godina starosti) na Satu razrednika obradila nastavnu jedinicu Što odrasli mogu naučiti od djece i mladih. Učenici su izrazili svoja razmišljanja o promjenama životnog stila u različitim generacijama (roditelji i učenici) i civilizacijskom napretku. Na plakatu su prikazali razlike, a zatim se nastavila raspravu na temu Što želim naučiti moje roditelje i učitelje. Ostatak dana proveden je u razgovoru škola sudionika ovog projekta oko svih pitanja vezanih uz sam projekt i njegovu realizaciju. Potvrđeni su datumi sljedećih mobilnosti na koje će ići i učenici, a odabran je i logo projekta.

Temperatura ispod nule nije nikog obeshrabrila tako da je u petak organiziran jednodnevni izlet u poljsku metropolu. Turistički slogan grada glasi: Zaljubiti se u Varšavu! I svakako je opravdan. Posjetili su najpoznatiji i najveći park Łazienki, prošetali najšarmantnijim dijelom Starog grada na Placu Zamkowy i posjetili Kraljevski dvorac. Nakon posjeta Varšavi u subotu su se svi zaputili u svoje škole. Poljska u mome srcu, pjevao je Štulić 80-ih, a učitelji iz Popovca kažu da sada i za njih vrijedi taj moto.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!