Vijesti / Regija

EU projektima Kopački rit dobiva dodatne vrijednosti

EU projektima Kopački rit dobiva dodatne vrijednosti

Projekt Naturavita, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, samo je jedan od aktualnih projekata koji se pripremaju ili provode na području Kopačkog rita, a najvećim dijelom financiraju iz fondova Europske unije.

Milijunska ulaganja rezultat su sustavne pripreme projekata i – kako ističe župan Ivan Anušić - sinergijskog djelovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Osječko-baranjske županije, Javne ustanove Park prirode Kopački rit i Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. O tim aktualnostima na konferenciji za novinare, održanoj jučer, 21. veljače 2018. godine u Prijemnom centru JU Park prirode Kopački rit u Kopačevu, govorili su župan Ivan Anušić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović i ravnatelj Agencije Davor Mikulić.

- Kopački rit ima središnje mjesto u turističkoj strategiji Osječko-baranjske županije jer je područje kakvo ne postoji nigdje dalje u Europi. Ono se s pravnom naziva „Europska Amazona“, a našim zajedničkim projektima i aktivnostima želimo ga ponuditi turistima kao top destinaciju prirodne baštine i bogatstava. U svim projektima sudjeluje Županija, a sigurni smo da će se vrlo brzo pokazati pomaci i rezultati u Kopačkom ritu - rekao je župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj Bogdanović naglasio je važnost projekta Naturavita, i to ne samo zbog njegove velike financijske vrijednosti nego strateškog značaja. Naime, projekt obuhvaća razminiranje oko 200 hektara minsko sumnjivih površina, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji te zaštitu voda i o vodama ovisnih ekosustava, smanjivanje rizika od požara i drugih elementarnih nepogoda te edukaciju i promociju usluga ekosustava. Početak projekta očekuje se krajem ove godine i trajat će do 2020. godine.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. potpisani su ugovori za još dva vrijedna projekta. Prvi se odnosi na obnovu dvoraca u Tikvešu, odnosno stvaranje Prezentacijsko-edukacijskog centra. Kroz projekt će se obnoviti i urediti stari i novi dvorac s aneksom u prezentacijski centar, obnoviti/izgraditi parkiralište te hortikulturno urediti cijeli kompleks. Izgradit će se i novi objekt skladišnog prostora za opremu potrebnu za zaštitu i nadzor parka. Projekt se planira realizirati do 2021. godine, a njegova vrijednost je 61.066.740,42 kuna bez PDV-a.

a8e89c486ca09ad308cf8a8d2f0318e0.jpg

Drugi projekt je izgradnja nove infrastrukture turističkog pristaništa Sakadaš i razvoj novih edukativnih sadržaja na tom prostoru, čime će biti omogućena i veća fluktuacija posjetitelja. Predviđena je i nabava novog izletničkog električnog broda i čamaca na solarni pogon kako bi se posjetiteljima pružio potpuno nov doživljaj flore i faune u Kopačkom ritu. Projekt je vrijedan više od 11 milijuna kuna, a njihova provedba predviđena je do 2021. godine.

Među najvažnijim projektima Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima ravnatelj Mikulić naveo je projekt EkoWET prijavljen na prekogranični Interreg poziv Hrvatske i Srbije. Njegova vrijednost je 355.000 eura, a cilj je podizanje svijesti i doprinos zaštiti i održivom korištenju močvarnih ekosustava u poplavne doline Dunava. Drugi također prekogranični projekt Hrvatske i Srbije je CoopMDD, vrijedan 100.000 eura, a s ciljem jačanje svijesti o zaštićenim područjima, kao i izrada akcijskog plana za čaplje za područje Aljmaškog rita. Kao partner u projektu Naturavita, Agencija će sudjelovati u osmišljavanju edukacijsko-posjetiteljskih programa i izgradnji lugarnice na ulazu u Kopački rit u osječkom prigradskom naselju Podravlje.

Projekt Revitalizacija Aljmaškog rita – Aljmaški rit 2, čija je vrijednost oko 4,5 milijuna eura, Agencija će dobiti na upravljanje prostor od 2.500 ha koji je pogodan za monitoringe i istraživanja, ribolov, rekreaciju, biciklizam i školu u prirodi. Kako dodaje ravnatelj Mikulić aktualni su i drugi projekti; od revitalizacije dvorca Eugena Savojskog u Bilju, kartiranja prirodne baštine u koji su uključeni s gradovima Belišće, Valpovo i Našice te Općinom Erdut, ali i zajednički projekti poput revitalizacije jezera Mali Sakadaš, što se priprema u suradnji s Općinom Bilje, JU Park prirode, Ribolovnom zajednicom Baranje i Udrugom tradicijskih ribara Kopačeva, pokrenuta je i inicijative za otvaranje Prirodoslovnog muzeja u osječkoj Tvrđi, oživljavanje pustara u turističke svrhe kao dio tradicije i kulturne baštine na prostoru Osječko-baranjske županije i drugi projekt.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!