Kultura / Kazaliste

HNK Osijek: Premijera 'Lukave udovice' 23. veljače

HNK Osijek: Premijera 'Lukave udovice' 23. veljače

Prva ovogodišnja premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, komedija Karla Goldonija "Lukava udovica", u režiji Želimira Mesarića predstavljena je jučer na konferenciji za novinare u toj kazališnoj kući.

"Premijera je pred vratima i ono što nam sad treba jest susret s publikom kako bi vidjeli je li predstava polučila trenutke male relaksacije i ugode u kazalištu", istaknuo je redatelj Želimir Mesarić. Dodao je kako je Goldoni pisac koji je jako podatan i podložan da ga se izmjesti u vrijeme i prostor tako da smo Goldonija iz Venecije 18. stoljeća izmjestili u Osijek 1900-te.

"Osijek je bio predivan srednjeeuropski gradić koji je komunicirao s Budimpeštom, Bečom i Zagrebom i bio je kulturni centar. Bila su druga vremena, ali i vrijeme 1900-tih vrijeme je neposredno prije početka velikih ratova. Ljudi su, sluteći neku veliku nevolju, nastojali su se što bolje zabaviti i ono Carpe diem – zgrabi dan što više možeš."

Lukavu udovicu Sofiju Katančić uprizorit će Ivana Soldo Čabraja.

"Sofija Katančić šaroliki je lik i osim što nazov kaže da je lukava, ona je šarmantna, vesela, sexy, puna manira i bila je izazov. Uvijek volim kad radim predstavu i kompleksniju ulogu potražiti primjer u filmu ili u stvarnom životu, pa ovog puta bi rekla da je to bila Merlin Monroe i Sharon Stone iako mi one nisu kao uzor."

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Danica Dedijer, glazbeni suradnik i skladatelj Igor Valeri a suradnik za scenski pokret Vuk Ognjenović. Na pozornici se, kako piše u vodiču, "komendiju praviti" Matea Grabić – Ćaćić, Ivan Ćaćić, Vjekoslav Janković, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Matija Kačan, Areta Ćurković i drugi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!